Jack Wouterse filmt

Acteur Jack Wouterse
filmt in Willemstad

De bekende acteur Jack Wouterse (Lang en Gelukkig, Grijpstra & De Gier, Pluk van de Petteflat, All Stars) was juni 2012 in Willemstad voor de opnamen van een educatieve film voor de Provincie Noord-Brabant. Wouterse draaide een scene in de Koepelkerk, wandelde door Willemstad en was ook op Fort De Hel.

jackwouterseDe film gaat over de forten en linies in Brabant, Zeeland en Vlaanderen. Het is de doelstelling om kinderen te leren over de geschiedenis van de forten en verdedigingslinies en tegelijkertijd duidelijk te maken welke rol ze anno 2012 nog spelen. De film is gefinancierd met geld vanuit Europa en zal begin september klaar zijn.

Het kerkbestuur van de Koepelkerk werkte graag mee aan de totstandkoming van de film. En zo zagen zij Jack Wouterse, verkleed als dominee, plaatsnemen op de preekstoel die bijna bezweek onder het gewicht van deze acteur. “Zweten moet je voor je brood, zweten totdat je terugkeert tot de aarde…waaruit je bent genomen”, galmde het vervolgens door de kerk.

De opnamen werden afgesloten op Fort de Hel waar fortbewaarder Frank Kastelein een maaltijd had bereid en ook enkele figuranten had geregeld om rond een haardvuurtje plaats te nemen. Wouterse presenteert de film, maar acteert de geschiedenis. De makers sleepten dan ook een enorme verkleedkist met kleding en attributen achter zich aan.

De film zal in de toekomst te zien zijn op Fort de Hel en wordt ook aangeboden aan de basisscholen in Willemstad.

Oude beuk eruit

Oude beuk eruit, nieuwe beuk erin

Wanneer je over het witte bruggetje de begraafplaats opliep,was het eerste wat je zag de enorme rode beuk met een stamomvang van ruim 300 cm.,een reusachtige boom dus.

oudebeuk
Helaas was deze boom niet alleen heel erg oud,maar ook nog zwaar aangetast door de houtskoolzwam en werd zodoende gevaarlijk voor de omgeving. Immers pal erbij staan 2 huizen en het gevaar van omwaaien van deze zieke boom werd een onaanvaardbaar risico.

Ook de inspecties door Bomenwacht en Bomenstichting wezen uit dat alleen rooien nog een optie zou zijn. Natuurlijk jammer,maar de kerkrentmeesters moesten toen wel het besluit nemen om de beuk te laten rooien. Dit rooiwerk werd uiteindelijk op 15 maart 2010 uitgevoerd.

Al in een eerder stadium was door onze stichting toegezegd de kosten hiervoor te dragen, immers het past precies in de doelstelling van De Vrienden v.d.Koepelkerk.

Omdat je natuurlijk bij het rooien van een boom ervoor zorgt dat er meteen een nieuwe komt,werd er dezelfde dag nog een nieuwe 12 jaar oude beuk geplant. Ook de kosten van deze kostbare boom in totaal bijna 8.400 euro werden betaald door onze stichting,uit de opbrengst van de kerstmarkt 2007.

Juist voor dit soort activiteiten is “Vrienden v.d. Koepelkerk” opgericht.

Zo bewaren wij samen dit soort erfgoederen voor komende geslachten.

Hoe een en ander in zijn werk ging, vindt u in de bijgaande fotoreportage ;
klik op Fotoreportage Beuk eruit, beuk erin